Filmklipp vi inte kunde ladda upp ifran Kina!








Cat Ba Island

Jajjemen! Nu ar vi Pa Halong Bay pa en stor o vid namn, "Cat Ba". Skargarden har har grottor och jattevackra oar som sticker upp som Paronsplitt-glassar ur vattnet! Det ar bara ett problem, det ar kallt, disigt och allmant turistigt har! Men som nagon i lets dance brukar saga..Vi har kort lite moppe, atit turistpizza och gjort vart basta for att ha trevligt! Men mer an nagonsin langtar vi till pa Onsdag for da flyger vi till Ho Chi Ming!! Vi har bestamt oss for detta av anledningen att vi inte fatt nagon kansla av valbehag sen vi lamnade Peking och vill nu snabba pa det hela genom att flyga till ett stalle dar det ar ca 33 grader varmt och blatt vatten dar vi kan ta av oss langkalsonger och supertrojjor! Vi kanske missar storre delen av Vietnam, fast iof.. sodra delen ska vi ju upptacka bade in och utvandigt!

"over and out, klart slut och over och var fan ar kaffet!?"

Vietnamesisk stekkonst!





Rikard gillar motorcyklar!

Smyga i grottor

Sa har kan man bo i Vietnam!

Johanna hann med att trana lite ocksa!

Trafikrapporter



Vietnam - Hanoi

En och en halv vecka fick racka for att uppleva ett kallt kina sa vi tog taget mot Vietnam!
Efter en ganska simpel boarding till Vietnam satt vi helt plotsligt i nagons bil utan att veta varfor, men han kunde fa fram ordet "Hanoi" och vifta med armarna om att han skulle kora oss dit, men det hade vi ju inte fragat om att han skulle....till slut efter att vi skrikit klart och fatt en tolk forst i bilen och sen en ytterligare per telefon sa kom vi fram till att han anda skulle kora till Hanoi och da lika garna kunde ta med oss for "en liten summa pa 20 dollar" ( Vi akte ju trots allt i 3,5 timmar)
I vilket fall som helst sa kom vi fram till slut och nu har vi trottnat pa Hanoi ocksa! Inte riktigt varan grej att springa runt och se upp for alla miljoner motorcyklar som bara har EN trafikregel: den som tutar mest kor forst!

Idag aker vi mot HalonBay, som tydligen ska vara ett "must see" men vi vet inte riktigt hur vi ska ta oss dit utan att betala en massa dollar for att aka pa turistvisning av den vackra naturen.
Nu har vi verkligen ledsnat pa bade storstader och gratt vader! Men vi ser fram emot massa sol och varme framover!
Hejssvejs!


Kallaste och snuskigaste tagresan nagonsin!

Efter en laaang dag i Peking med manga mils promenad satte vi oss klockan ett pa natten pa ett tag som skulle transportera vara arma svenska sma kroppar till staden Xian. Vi funderade pa varfor 25 timmars tagresa skulle kosta endast 76 Yuan (80 SEK) nar vi spenderat ungefar 3 sekunder ombord pa taget forstod vi direkt varfor. INGEN varme, saten gjorda av tra kladda med latexplast for ungefar femtio ar sedan, golven hade en speciell halkfri belaggning bestaende av femtio ars saliv, kiss, ciggfimpar, nudelsoppa, och ater igen ciggfimpar.  Det hela borjade med att konduktorerna ombord pa taget tyckte det var lage att tjana lite extra pengar sa dem korde bort Rikard fran hans plats och borjade kranga liggplatsbiljetter till de som betalade bast, vilket ledde till 2 timmar sittandes i ett enda stort kaos. (se bild) Efter tva timmars kaos var over sa borjade kylan tranga sig pa, en temperatur pa ca 5-10 grader, korkade kineser som till en borjan nojde sig med att roka emellan vagnarna men i och med det inte kunde lara sig att stanga dorren..  vilket bidrog till att den ca 5 minusgradiga lugften forsades in i vagnen tillsammans med rok! (senare pa resan loste dem till sist det problemet ocksa till Johannas olycka genom att roka inne i vagnen istallet). 
Forsta natten var den varsta for Johannas del, den var kallast och humoret var inte jattelatt att halla uppe nar man med enkel matematik kan rakna ut att efter 5 timmars helvete sa ar det "bara" 20 timmar kvar. Rikards varsta del var forsta morgonen, da han ocksa....lite senare an den mer intelligenta Johanna ocksa konstaterat att det bara ar 18 timmar kvar.  


tagKAOS!!


Kallt!! brrr


Segt, trakigt!!


Pa lite battre humor dagen efter, da det blev nagra grader varmare!


Den harliga vagnen och rena golvet!


Nu har vi klarat oss igenom alla dessa timmar! wiehhuu

I alla fall vi overlevde den resan ocksa men tappade i och med detta lusten att turista mer i detta kalla och molniga Kina. Sa det fick bli ett snabbt stopp pa Terracotta Armen i Xian sedan Flyg till den lilla staden Guillin (vi hade under de sista 20 timmarna pa taget kommit overres om att det fick vara nog med snusktag) dar vi endast spenderade en natt och tog den gangen "snabbtaget" till Nanning for att fixa visum till ett regnigt men ack sa varmt Vietnam. Kanske att vi imorgon tar en cykeltur ut bland risfalt och bonder  under tiden vi vantar pa Visumen. 


Terracottagubbar.. ganska sa ballt!




Nu drar vi till Guilin, mkt mer bekvamare an tag och bara 2 timmars restid!


Alla berg sag ut sahar i Guilin.. ratt coolt!


Lite finare och snabbare tag an sist!

Varma halsningar fran ett kallt Kina en forkyld Rikard och en traningssugen Johanna!    


Welcome to Chinaland - Peking!

Klockan 2 pa mandag entrade vi Kinas hufvudstad med dunder och brak! Efter att ha forlorat alla vara nyfunna vanner i Ulan-bator  hade vi nu endast Amerikanen Derrek kvar som for ovrigt kor stenhart pa Couch-surfing, nagot som vi for ovrigt funderar pa att kolla upp och eventuellt ocksa avnanda oss av! (Sok pa google om ni inte vet vare ar for nagot!) Nar vi tagit oss ut fran stationen och konstaterat att det var en hel jattebunt med kineser med rosa oron-muffar och sneda ogon, kom vi fram till att nu ar det nog dags att studera kartan och ta reda pa nagot stalle att ha som var fasta knytpunkt den narmaste tiden tills dess att Johanna blivit av med sitt Train-lag. 10 minuter senare ar vi i slaptag efter tva kineser till nagot hostel i centrala Peking, tva kineser som visade sig vara alldeles utmarkt trevliga! Mel och Ruth hette dem (pa engelska, vill ine ens forsoka skriva pa kinesiska).



Incheckade och klara gav vi oss ivag till Pearl Market for att forsoka att inte bli alldeles for mycket lurade, Om vi sen blev lurade kommer vi nog aldrig att fa reda pa, men tva stycken Wifi mobiler och en Kinaklanning efter mycket om och men da expediten till slut slangde klanningen i magen pa johanna och vande pa klacken och gick. Kallingar och trosor inhandlade vi ocksa av market Bjorn Borg, dock fanns den stora skillnaden mellan svenska och kinesiska kallingar ar prist da vi kopte 10 par for 100 kronor. Tyvarr visade det sig sen att alla var for sma. 


Utanfor Peasrlmarket. Ett hus med typ 5 vaningar kopior!

Vi har aven hunnit med att turista pa himelskafridens torg och i den forbjudna staden, jatteballt men aaalldeles for mycket turister tyckte vi och gick tillbaka till Hostelet och bokade en vandring pa kinesiska muren dagen efter, vi valde att aka till en del av muren dar fa turister valjer att aka till och vilken fulltraff det blev. Huanghuacheng hette byhalan med en djup dal och hoga stigningar vacker och lagom mycket renoverad del, tre turister vid namn Johanna, Rikard, och tysken Sebastian fran Schwarzwald. Trevlig prick! En lagom lang promenad pa 2 timmar varmt och skont vader och hyfsat vindstilla! Turen avslutades med en lunch serverad i Kockens egna sovrum/teverum/kontor och som nu dukats upp till lyxrestaurang dar maten bars in pa fat efter fat av Taxichaffisen tills vi inte kunde fa ner mera.


Himelskafridens torg


Utsikt over den forbjudna staden








Vart privata lunch stalle!

Pa kvallen traffade vi Stockholmarna Patrik och Helena som konverterat till Pekingbor for ett tag, det bjod oss pa en bade rolig och god "Hotpot"-middag pa en valdigt speciell restaurang gata "ghoststreet", med lampor overallt. Hotpot ar som Fondue man sitter runt en kokande gryta med olika builjonger och kokar ravaror man bestaller in.. jattegott!!
(For er som inte vet det sa i Kina ater alla runt bordet fran samma fat precis som forr i tiden,
man bajsar och kissar i hal i marken ocksa.)
Vi Glomde tyvarr att fota Patrik och Helena men dem var otroligt snygga i alla fall for er som undrar! ;)



Sista dagen i Pekning spenderades i stort sett till att promenera och forsoka hitta "snacktreet". Dar vi planerat att ata friterade sma skorpioner, vilke vi ocksa gjorde. Andra (tydligen atbara) delikatesser ser ni pa bilderna har under:


Smarrigt!




Delikatesser som massa sma olika insekter, sjostjarna, sjoborre, haj, blackfisk, orm,
kinesiska pastaknyten med grejs inuti, tusenfotingar och sist men inte minst "sheep penis"  



Men det fanns aven saker som va himla himla mumsigt goda!!
kanderade jorgubbar och annan frukt.. mm mm mmm!!


Vi kopte jatte fina kinesiska muffs!

Pa kvallen innan avfard mot Xian blev det till att ata akta kinesmat pa akta kinesvis med vara nyfunna vanner Mel och Ruth, Fisk huvud, grisbrosk och konstiga gronsaker stod pa menyn. "slemmigt men mattande"
Finalen i Peking var att vi fick Kinesiska namn noga uttankta utav vara kinesiska vanner. Rikard fick namnet "Hu wei qi" som betyder typ "stor och stark" och Johanna "xu mei lin", vilket betyder vacker, smart, godhjartad och aktiv.. otroligt bra passande det ocksa! Ett grymt bra avslut pa Peking och till det kommande hemska dygnet ....


Skriva namn



HEJ DA PEKING!


Pa transsibiriska taget!

Redan pa stationen motte vi 2 andra svenskar som skulle pa samma tag men i en annan vagn. I var vagn nummer 6 visade det sig att det skulle bli en hel del olika nationaliteter. Var kupekompis Katja, som visade sig vara rysslands “enda" engelsktalande ryss, skulle till Mongoliet och praktisera det mongoliska spraket, traffa sina basta vanner och undvika "the BIG problem"... hennes pojkvan (om man nu kan kalla det det)! Battre rumskompis an Katja ar svart att hitta, hon ar bade rolig och snall och har desstom varldens basta baburska-mormor, som forsag oss med bade det ena och det andra t.ex. agg, potatis, godis, salami, flask och brod och mycket mer.. sa vi slapp ga hungriga! Det vi kunde erbjuda tillbaka var Jempa och Robbans svenska losgodis, vilket hon tyckte var valdigt gott.. speciellt lakritsen!







Vara grannar pa taget var ocksa himla trevliga.. forst 2 st hollandare, Sheila och Theo. Dom hade salt allt de agde och slutat sina jobb hemma i Holland bara for att kunna aka och resa i 1ar! Ballt!! Sedan efter 2 dagar flyttade en amerikan in, Derrick. En foredetta militar som nu agnade sig at att gora ljudeffekter till data- och tv spel. Och sist men inte minst Frej.. var Nordiske granne fran Danmark. En ball hippie med dreads resandes helt ensam! Ett grymt gang som forgyllde hela tagresan resan!!




Derreck


Theo and Sheila

6 dagar pa ett tag later valdigt segt och trakigt men tro det eller om.. det var tvart om! Det var spannande, lugnt o skont och saklart valdigt roligt! Nagot som var en marklig kansla var att man inte fick daligt samvete for att man satt still i flera dagar i strack, man hade ju inget val... vilket gjorde att man inte hade nagra som helst problem att koppla av... Nagot som kan rekomenderas till pappa Goran!
Nagot som dock var lite segt var boardingkontrollerna forst mellan Ryssland-Mongoliet och sedan Mongoliet-Kina, som tog ungefar 5 timmar vardera!


Mattanterna var trogna vid de ryska stationerna!


Ungefar -30 grader! brr





Pa taget pratar man med en massa folk, spelar kort, laser, lyssnar pa ljudbocker (Harry Potter/Ondskan) och musik, loser korsord, ater torrfoder osv...
Maten vi hade med oss bestod av nudelsoppor, pulvermos, tonfisk/makrill, blaband soppor, blabar/nyponsoppor och delikat rysk mat fran Katjas mormor!










Toaletterna pa taget var ganska sa spannande ocksa! Man far ga tillbaka till svenska 40-talet for att hitta nagot liknande! Man gor sina behov, trampar pa en pedal sa att en liten lucka i toaletten oppnas och allt aker ner under taget pa tagsparet! Dusch existerar inte.. man far sta inne pa toalettern och halla vatten over sig med en kopp eller vad man nu har tillgang till!

En dag pa taget narmare bestamt den 15e januari fyllde Katja 21 ar och saklart skulle det firas! Egentligen med rysk vodka, men det var det ingen som hade forutom Katja, fast det var en present till hennes mongoliska larare, sa det fick duga med kinesisk ol! Vi trangde ihop oss alla 7 stycken, 5 olika nationaliteter, och hade en valdigt trevlig och rolig kvall! 





Transsibiriska jarnvagen ar en oforglomlig, spannande och rolig upplevelse!!
Mycket tack vare alla vara nya vanner!
  
 


Moskva!

Vi anlande kl. 8.40 (Moskva tid) tisdag morgon, till en av alla Moskvas flygplatser! Johanna borjade Moskva turistandet med en tupplur medans Rikard troget vaktade packningen! Nar klockan narmade sig 11 och efter ett antal misslyckade pengauttag satte vi oss slutligen pa ett tag till nagon av allamoskvas tagstationer. Val dar forsokte vi orientera oss ratt, vilket visade sig inte vara det lattaste. Ingen av alla vi fragade kunde engelska och ingen fostod heller att vi inte kunde ett ord ryska. Till slut lyckades vi i alla fall hitta in till sjalva centrum och de viktiga sevardheterna som t.ex. roda torget, vilket vi trottnade pa valdigt snabbt mest beroende pa vadret, och satte oss och at pa Donken istallet!


Slappar pa flygplatsen!


Antligen framme i Moskva!!


Vi hittade till och med till roda torget!


..och alla fina sevardheter!


Mammorna.. vi tanker pa sakerheten!

Storre delen av eftermiddagen tillbringade vi pa tagstationen dar transsibiriska skulle avga och pavag till tagstationen! Vi var och irrade runt pa 2 andra stora stationer innan vi hittade ratt!
Men nar vi sen kom pa taget utan att ha tappat bort nagonting kunde vi andas ut!


En av alla tagstationer!


Vart kommande hem de narmaste 6 dygnen!


RIGA!

Vi har idag klarat av var forsta etapp pa vagen till Asien!! Med forstaklass pa ryanair flog vi med rasande fart over ostersjon till den lilla baltstaten Lettland och dess huvudstad Riga! Fran flygplatsen tog vi 22an runt Riga for att till slut hamna pa centralstation mitt i smeten. Hurtiga som vi ar valde vi att vandra istallet for att ta det lattare alternativet, sparvagn! Johanna tog till karta och kompass och orienterade oss sedan fram till KB Bed&Breakfast dar vi skulle tillbringa halva natten.

Personalen har ar valdigt trevlig och gastvanlig. De har erbjudit sig att ga upp kl halv 4 imorgon bittidag och ringa oss en taxi med "Lady driver" for Johannas sakerhet. Frukosten har serveras normalt fran halv 8, men inte heller det var nagra problem.. i kylskapet star redan 2 namngivna frukostpasar bara till oss.
Himla snallt! :)






Vart fina B&B med dusch i garderoben, toppsviten! ;)

Imorgon bar det av...skit tidigt.. redan kl 4 tillbaka till Rigas flygplats och darifran till Moskva!
Forhoppningsvis hinner vi till ett internetcafe imorgon innan taget gar, for val dar finns nog inte mycket till internet! For sen blir det inte nagon uppdatering foren om 1 vecka nar vi anlant till Peking!

NU DRAR VI!!!

Packningen är klar, Babbsan har kommit och ska skjutsa oss till Skavsta!! Vi ses i sommar!!


HEJ DÅ SVERIGE!!

Sista natten i Sverige!

Nu är det dags för sovtajm, det innebär sista natten i Sverige på nästan 5 månader.. 141 dagar om man ska vara exakt! Packningen är klar och det känns lite läskigt men samtidigt spännande såklart!! Och jag, johanna, kommer nog gråta några skvättar på flyger från Skavsta för att det finns så många här hemma som jag tycker om och kommer sakna massa! Men jag lovar att skriva jätte mycket kort och brev och så hoppas jag att alla följer oss på
vår fina blogg, och glöm inte att kommentera!!


Godnatt Sverige.. Godmorgon Världen! :)

1 vecka kvar!

Tiden bara rinner.. nu är det bara 1 vecka kvar!! gaahhh, så mkt som ska hinnas med!
Men iallafall, nu tänkte vi ta och berätta om vår lilla tripp för de som inte förstått eller hört vart någonstans i denna stora värld vi ska åka!



Först och främst åker vi från kära Tullinge till den lilla flygplatsen Skavsta som tar oss med flyg till Lettlands huvudstad Riga. Där tillbringar vi knapp en natt för att bege oss tidigt som sjutton till Rysslands huvudstad Moskva! I Moskva ska vi leka turister och vara ute (tydligen i snö och regn) hela dagen, och ta massa foton, tills transsibiriska tåget avgår halv 10 på kvällen.

Transsibiriska = 6 dagar på ett tåg från Moskva ända till Peking! Nu har vi laddat upp med massa mat och alla Harry Potter ljudböcker på engelska dessutom! Så vi ska nog inte bli för sysslolösa! Det finns säker massa trevliga ryssar och mongoler där också!

Väl framme i Peking har vi inte den blekaste aning va vi ska ta oss till! Hitta nåt schysst ställe att bo på, uppdatera bloggen för första gången, titta på diverse sevärdheter..
...och massa massa mer!!

Färden går vidare genom Kina, ner till Vietnam, vidare genom Laos eller Kambodja till Thailand.. längst Thailands kust till Singapore, till Malaysia ner till Indonesien, där vi ska snurra runt en stund innan vi drar till Bali och flyger hem till kära Sverige igen! :)