På språng kring Saigong och "homestay" vid mekongfloden


Gåta: vad ar det som du slanger ifran dig nar du behover det och tar tillbaka nar du inte behover det langre?
(svaret finner du i inlagget)  spannande spannande ;)

Efter det hektiska gagna aret kande vi att det var lage att aka mot havet for en semester fran allt resande. Tyvarr sa visade det sig att det hade visst hela Vietnam ocksa planerat att gora, och eftersom vi rakade valja just den semesterort som alla "locals" ocksa tydligen brukar spendera sin nyarssemester pa, stallet hette forsta dagen Vung Tao och till en liten besvikelse andra och tredje dagen Long Hai.

Vi laste i varan guidebok att i veckorna ar det lika lugnt som gotland pa vinterhalvaret men nastan alltid sol och varmt! Oj tankte vi vad bra! det ar ju Onsdag idag! Visst var det onsdag, men ocksa forsta dagen pa den enda arliga semestern som typ alla i asien avnjuter samtidigt! Det var...... mycket folk!! Men genom att leta sig en liten bit ifran hotellstranderna visade det sig vara mil efter mil med helt ode sandstrander och jattevarmt vatten!
Det tog oss en halv dag i den jattestarka solen att ga fran kritvita bleka svenskar till tva jatterakor, extremt stark sol blandat med stormvindar fran havet som gjorde att det kanndes jatteskont att vistas pa stranden i for lite klader! farligt!

Vung Tao och Long Hai kanns som ett enda stort blivande "bulgarien-sunnybeach"-paradis. Den kanslan fick vi nar vi hyrde moppe av nagon moppereparator inne i Long Hai som tydligen jobbade lite extra just den dagen, for vi akte ca 3 mil norrut lang med kusten och hela vagen var det pagaende hotellbyggen!

Vi spenderade 3 dagar i Long Hai och Vung Tao. Det rackte for oss.. det var skont att komma ut till havet och bada i alla lagomstora och smastrommande vager.. men pga. detta nyarssemestrandet med allt folk + ganska smutsiga strander och ingen naturlig skugga pa mils avstand kande vi att det va dags att dra vidare igen! Vi bastamde oss att aka och titta pa tunnlar utanfor Saigong i stallet! Men eftersom det asiatiska nyaret regerade over allt sa var det inte jatteenkelt att trasportera sig fran punkt A till punkt B, istallet for att kora de vanliga busslinjerna kordes nagon busstur da och nagon busstur da nar chaffisen trottnat pa att fira nyar med familjen men tillbaka till Saigon kom vi i alla fall.  Efter en kvall med bowling ( vilket johanna krossade rikard i) bokade vi en guidad resa till Cu Chi Tunnels!

Klockan 07.15 ringde klockan, 45 min tills bussen skulle ga rullade vi ur sangen for att till varan stora gladje ata varan forsta "Mjolk med flingor-frukost" sedan vi lamnade sverige! (:D) Nagon New Zeland importerad mjolk med 5 manaders hallbarhet, chokladfrosties och minibananer! Gottgottgott!
Magen matt med nastan svensk frukost springer vi mot bussen som ska ta oss till tunnlarna och kommer tydligen 8 minuter sena. Pa bussen fann vi massa Australienska manniskor i 25 arsaldern, tva andra svenskar och tva aldre kineser (med likadana kameror stora och dyra som hus) samt en "engelskalande" guide som gjorde sitt basta att guida oss kring tunnlar for små(!) Vietnameser och fallor gjorda i bambu vars uppgift var att spetsa amerikanska soldater.
Det ar helt otroligt vilka tunnelsystem Vietnameserna byggde under kriget mot USA! 250 km tunnelsystem med sjukhus, kok, sovsalar, vapenindustrier mm. allt fanns under jord! Vissa manniskor levde tydligen i 30 år pa det viset.
Pa vagen tillbaka underholl varan otoliga Guide oss med bade sång och gåtor! Svaret pa gatan ar Ankaret.


I morgon aker vi mot nagon paradis-o soder om Kambodja pa Vietnamesiskt vatten Mer om det kommer sa smaning om!

//Smutten och Stjarten"homestay" vid Mekongfloden

Nahapp tankte vi enmorgon och gick och kopte tva bussbiljetter till Vinh Long for att eventuellt aka lite bat pa nagon av mekongdeltats alla floder och aka pa "floating market". Till Vinh Long kom vi efter 3 timmar for det enorma priset pa 27 kronor per person, och in till Vinh Long centrum ocksa. (Att tillagga om stader i Vietnam ar att man aldrig riktigt vet om man befinner sig i en stad eller pa landet for det ser exakt likadant ut var man an befinner sig om man befinner lang en vag som finns med pa kartor) Utan att ha en aning om vad man ska gora for att hitta en homestay nagonstans langs med floden hoppar vi in pa ett hotell for att fraga efter turistbyra. 10 minuter senare sitter vi i en gammal trabat som tydligen skulle transportera oss till "familjen" vi skulle bo hos. Man vet sallan speciellt mycket, allting bara hander och sa far man hoppas pa att man kommer dit man tankt.
Ungefar 30 minuter senare efter att Rikard bade kort gammal Diesel motor pa 6 liter samt rott en vietnames-kanot-taxi kommer vi i land och  konstaterar att vi absolut inte hade hamnat hemma hos nagon flod-familj, snarare mer ett hotell som ligger lite off. Jaja tankte vi det ar inga tutande motorcyklar eller bilar och vi ar relativt ensamma, bara ett annat osterikiskt backpackingpar forsta natten. Vi fick god mat, mat som efter 3:e maltiden pa on aven visade sig vara den enda sortens mat man kunde bestalla. Risbrod, friterad/kokt fisk, sallad och gurksoppa.

Klockan 6 forsta morgonen pa mekongfloden hoppar vi ur sangen for att aka till "floating market". Det visade sig bli en besvikelse da det var ungefar 5 batar med vattenmeloner. Vi som hade hort talas om marknader dar man saljer grisar, kalkoner, frukt och allt man bara kan tanka sig! Vi gjorde det basta av situationen och kopte lite vattenmelon (han som korde baten ville betala) sen blev det en alldeles superb sightseeingtur genom sma kanaler i exotisk skog megadega-haftigt!
Resten av dagen bjod pa cykeltur pa de minimala betongstigarna som letade sig fram genom djungel over vattenkanaler, totalrelaxade manniskor som sag ut att vara uppvaxta i hangmattan undertiden frukttrad, grisar och hons skotte sig sjalva. Cykelturen var helt klart basta upplevelsen sedan transsibiriska jarnvagen!  Sa otoroligt exotiskt och liknade inget vi gjort forut!
// J&R

 


Kommentarer
Postat av: Jenny, Johan och Biit

Hej stjärtar!Vad lummigt och mysigt det ser ut pà bilderna!Vilken gentleman du är Rikard, som ror bàten àt damerna! ;)Här i Schweiz har vi det toppen i rekordvärmen! :) Vi har tränat en massa och spanat in Bern. Super härligt med barmark+Jenny är klart bäst pà alla spel ocksà!!Kram kram

2011-02-10 @ 15:03:51
Postat av: joOni

Hahahhaha, tourguiden.... varför kan man inte sluta skratta, hahaa :)De där med sandstränderna är inget jag skulle ha något emot just nu ;) lyllosar xDRikard, kom du ner i de där lilla hålet i marken?^^

å va e de för läskigt i burken?Och jojo, de va tur att du krossade han på bowling annars hade jag blivid besviken ;) så som vi tränat :PTare lugnt, peace :):)2011-02-10 @ 16:57:50
Postat av: martin

fint det är kul att läsa

2011-02-10 @ 16:58:11
Postat av: moster

Vad ni ser ut att ha kul men det såg lite läskigt ut med gångarna huuu..Sol och bad är något vi oxå skulle behöva är riktigt avis på er, här har det kommit minst en meter snö idag känns så i alla fall. Ta hand om er. Kram moster

2011-02-10 @ 19:22:11
Postat av: pappa Lasse

Undrade just när nästa rapport skulle komma.. Ni verkar ha det härligt - jag blir avis, särskilt när man tittar ut i snökaoset, 2 dm nysnö !

Ha det

2011-02-10 @ 19:40:12
Postat av: Pappa Göran

Det ser ut som ni har ett varierat besök i Vietnam. Häftiga åror och årtullar på de långsmala båtarna. Är det bra att stå upp och ro? Den kvinnliga kaptenen på båten hade hon GPS och sjökort? Har de några segelfarkoster, med trapets och spinnaker? De underjordiska gångarna ska visst vara sevärda, har hört om dem från Lillemor. Nu har vi snart sportlov och ymnigt snöfall. Vi har VINTER fortfarande!!

2011-02-10 @ 21:59:19
Postat av: kungkarro

Haha ni verkar ha de grymt ju! Sköööna filmer ni lagt ut, i like reseledaren där, vilken talag! Ma guuch ni får sluta lägga ut så mycke frestande bilder, jag är sååååå avensjuk! Pusskram negerbanan

2011-02-11 @ 08:52:35
URL: http://apieceofkarro.blogg.se/
Postat av: Rikard

Rikard ar alltid gentleman!Joo jag vet Joni att jag ser extremt valtranad och stor ut men jag kom ner i halet anda! ;)pappa:

Na dem behover inget sadant alla har vaxt upp i de dar batarna, hon som agerade roddar-taxi sag ut att ha vaxt ihop med sin bat skrammande!

Na ingen kappsegling, men det ska nog bade vind och Kitesurfas nar vi kommer till lampligare stallen ska du se!

Jo det har vi alla hort om farmor och hennes resor haha!

Jo sag bilder pa pisten i valbacken! Ser otroligt fint ut!Kungkarro! Ja resledaren ar ju nasta vietnam-idol vinnare :D Meeer bilder kommer, vi ska laska er alla att komma hit! ;)

2011-02-11 @ 09:35:18
URL: http://restillenkines.blogg.se/
Postat av: Barbro

Hej!Ni ser ut att ha det riktigt kul. Gångarna verkar spännande, kul att kommer ut på landsbygden.Var försiktig i trafiken när ni åker på motorfordonen, bra att ni har hjälm.Ha det så skönt på ön ni ska åka till. Jag väntar redan på nya bilder. Kram

2011-02-11 @ 12:01:19
Postat av: syrran och mamsen

tja ser ut som ni har det gött. själv har jag legat hemma med 39.6 i feber och hosta blä och fy va det var trist :(. Att du använder mina bestick till maten är bara braaaa./den bästa syrran i världen.

Jag tror jag hade känt panik om jag krupit ner i de där smala gångarna. Det såg fint och fridfullt ut på landsbygden. Ni får verkligen se och uppleva mycket. /Mamsen

2011-02-11 @ 21:58:51
Postat av: Jaasper

Det verkar inte som att ni har någon koll på nånting eller som att ni vet vad ni ska göra härnäst eller vart ni ska. Nästan ingenting är som ni förväntat er.

Kort och gott, precis som det ska va, underbart! :D

Btw, ska på praktik på Finneagle mellan Malmö och Treveünde i 2 månader strax, skoj va!? :(((

2011-02-12 @ 03:57:58
Postat av: Emma Rödtott

Hej!

Ni ser ut att ha det bra som vanligt :)

Här hemma har vi det kallt och jävligt, men vi har det mysigt i vår lilla stuga med vår lilla katt :)

Johan undrar om er "svenska" frukost var sådär jättegod med tanke på mjölken med så lång hållbarhet, (som inte brukar vara så mumsig, men tydligen bättre än royal thai enligt Johan)

Själv vet jag inte eftersom jag bara dricker soja och havremjölk.

Coola grottor, fina små åar att ro i, söt tondöv vitnames och det gulliga paret Rikard och Johanna. Sicken komplett blogg ni har. :)

Kram på er, och ta hand om er!

// Emma & Johan

2011-02-25 @ 12:14:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback