Sanningen om Kambodja!

Nu ska alla som vill fa veta varfor vi varit alldeles vardelosa pa att uppdatera:
Vi har kort motorcykel runt hela Kambodja trots att vi lovade vara kära föräldrar att inte kora motorcykel. I allafall, for tio minuter sedan salde vi bada hojjarna till en galen TukTuk-chaffis for 1060 dollar! Vi korde ungefar 1500 km pa kambodjas (medparten fruktansvart daliga) vagar, inte en vurpa och endast tva punkteringar! Men nu borjar vi fran borjan och gar 16 dagar tillbaka i tiden!

Nar Rikards magsjuka lugnat sig visste vi inte riktigt vad vi skulle gora med Kambodja sa efter lite funderande spred vi ordet pa byn att tva vitingar ville kopa motorcyklar, det drojde inte lange foran vi kopt tva stycken Honda Wave 100cc 4-taktare. Exakt sadanna som halva asien kör runt med hela familjen inklusive 4 grisar, och 12 hönor pa. En fran 2004 och en fran 2008. Efter lite ovningskorning fran Johannas sida spannde vi fast vara ryggor och gav oss ut pa de valdigt ojamnt bra vagarna (vissa var typ nyasfalterade och fina och andra var katastrofalt daliga) kambodja erbjuder, samt en trafik helt utan regler men som tur var var det inte sa mycket trafik heller. Sakta men sakert tog vi oss dryga 20 mil norrut till en stad nordväst om huvudstaden Phnom Penh, Odongk, dar vi tog in pa ett litet Guesthouse dar man i personalen tyckte att vi skulle rulla in mopparna pa rummet, märkligt men bra tyckte vi, sa att dem slapp bli stulna!

Vi avanceerade Nord öst dar vi aven gjorde den roligaste resdagen langs med en flod, Menkong floden narmare bestamt, dar det stunds vis inte ens fanns nagon vag kvar eftersom den spolats ner i floden troligtvis under senaste regnperioden! Men det var en jattekul resa, som gick langsamt och tog hela dagen. Vi korde igenom by efter by dar det verkade som folk aldrig nagonsin sett en vit manniska forut, och alla ropade "hello hello" och vinkade.. kul men lite sma jobbigt efter sisodar 100de gangen. Vi anlande till staden Kratie pa sena eftermiddagen!

Fran kratie var det asfaltsvag i 150km till Strung treng, ratt trakig vag men det gick ganska fort att komma fram! Dagen efter tog vi sista etappen mot vart delmal Banlung och Rattanakiri provinsen. Dar hade vi hort att man tydligen kunde Trekka i djungel och bada i en vulkansjö. Vagen fran floden och staden Strung Treng och österut visade sig vara en alldeles hemsk resa, det var en väg bred som E4:an och trafikerad av alldeles for tung trafik (de fa fordon som akte dar) som gjorde vagen till en enda enorm tvattbrada, det var som att kora 15 mil pa farthinder, dessutom dötrakig natur, och det varsta av allt: inte nagra punka-lagnings-garage.  Men en dagskorning, 4 harrypotterböcker utlyssnade, inte en enda punktering eller soppatork samt ömma rumpor nadde vi till sist Banlung. Nar vi anlander till ett hotell mots vi av en grupp pa 6 pers som precis kommit tillbaka fran trekking och verkade vara supernojda, som tur var snubblade vi in pa samma foretag och korde pa samma grej!
I Banlung genomfordes ocksa forsta moppetvatten, for 3 kronor och 50 öre. Valbehovligt och vart!
Efter fyra dagars paus fran moppekorning ger vi oss av tillbaka pa samma risiga vag till floden och Stung Treng.

Fran Stung Treng akte vi sedan en lokal "färja" over floden for att sedan fortsatta innat landet mot Siem Reap! Under denna dag lyckades Rikard dra pa sig hela 2 punkteringar.. alltsa pa en och samma dag! Forsta mitt ute i ''djungeln'', och fick springa 4 km till en liten bondgard dar ingen sett en viting forut och fa punkteringen lagad under uppsikt av 15 stycken gapande barn och hela byns manliga befolkningsdel (som alla sakert tyckte att de kunde laga punkteringar minst lika bra som han som tog pa sig jobbet). Punktering nummer tva hande 5 minuter efter att vi natt staden vi skulle spendera natten i, det visade sig att forsta lagningen sedan tidigare pa dagen kunde gjots bra mycket battre, men tur i oturen! Nytt dack och ny slang! Efter det rullade det pa bra igen!

Sista langkorningen pagick fran soluppgang till solnedgang da vi korde vilse (vi fragade "lokals" efter den ratta vagen, men tydligen visade dom fel.. nagonstans) nagot alldeles exeptionellt mycket, minst 100 km till Johannas stora besvikelse, men framme i Siem Reap kom vi till slut utan skador samt salda motorcyklar.
Otroligt värt att kora MC i stallet for att aka fran punkt a-b och inte se nagot mer absolut basta sattet att resa i Kambodja da det ar sa vardelost traffikerat av bussar osv.
IMORRON KÖR VI THAILAND! =D

Förlat mödrar och fädrer, men bara sa du vet Barbro: det var lika mycket Johannas idé som Rikards... nastan! ;)

Men innan vi drar till Thailand och avslutar detta blogginlagg ska vi beratta lite om var vistelse i Siem Riep!

























Sa rena var vara körtrojor (vit/beige linne i mitten.. samma farg som Johannas linne ska ha egentligen)

SIEM RIEP!

Vi anlande alltsa pa sena eftermiddagen efter lite drygt 250km korande! Ont i stjartarna och efter lite sura miner var vi otroligt glada att vi antligen hittat ratt (speciellt Johanna). Vi hittade ett najs Guesthouse som vi nu tillbringat 3 natter pa, 4a totalt med inatt.. med jatte snall personal som hjalpt oss med bade det ena och andra!

Vi gjorde aven det som ar ett maste i Siem Riep, titta pa massa tempel! Eftersom vi inte ar sa jatte intresserad av tempel och kulturella saker kande vi att det rackte med 1 dag for oss! Vi borjade med Angkor Thom och templat Bayon och avslutade med det mest kanda Angkor Wat! Templerna var helt klart haftiga och maffiga! Det var vart att aka och titta men det rackte med en dag, da var vi nojda och glada! Fast det roligaste under denna vistelsen var dock inte templerna. For inne pa Angkor Thom omradet fanns det massa apor. Massa sma, och lagomstora och sota apor! Forst va dom lite laskiga, man vet ju aldrig vad apor kan gora. Men nar vi sedan hukade oss ner och markte att aporna da klattrade upp i famnen och var som sma bebisar blev vi foralskade i dom istallet. En apa gillade att nafsa lite i Rikards skinn och slicka bort saltig svett, en annan tyckte mer om att plocka "loppor" eller vad det nu fanns for smaskigheter i Johannas har (for hon verkar vara loppfri)! Dom var iaf jatte sota och om vi inte hallt fingrarna i styr hade vi plockat med oss en. Hojdpunkten pa dagen!

Annars har vi gatt pa massa marknader och kopt massa skrap, gatt en ''cooking class'' och lart oss att gora Khmeer food, Kambodjansk mat med andra ord, och bara slappat och njutit och saklart vantat pa att fa motorcyklarna salda. Och nu har vi ju det, sa imorgon drar vi till on Koh Chang i Thailand och solar, badar, snorklar och sant darna harligheter ni vet! Siem Reap vistelsen avslutage med fotmassagebad hos Mr. Fisch! Knas!

Tjooheejs lingonfejs!







Mr Happy Köpte vara motorcyklar till att kora TukTuk med


Kommentarer
Postat av: moster

Men huga ligen så du ser ut på ryggen rikard klia inte hål så du får otäcka infektioner. det var tur att inte moster heller visste om att ni kört moppe. Ha en fortsatt kul resa. Kram till er båda moster

2011-03-05 @ 18:18:53
Postat av: Elin

Vad häftigt med templen! Ni har det så bra och väldigt påhittigt med att gå en matkurs där nere så att ni kan laga middag och bjuda på när ni kommer hem! :D Nice!

2011-03-05 @ 18:35:56
URL: http://frokenstrom.blogg.se/
Postat av: Barbro

Ja förlåter er för motorcykelfärden, den såg mest ut att gå i landsbygden. Jag förstår att ni upplever landet bättre när ni kommer närmare naturen, det ser verkligen härligt ut. Bra att ni gått matlagningskurs, vi kanske får smaka på några nya läckerheter i sommar. Kram på er båda och ha det så skönt i Thailand.

2011-03-06 @ 01:43:43
Postat av: Emma&Sanna&Elin

Hej! Vi är tre tjejer från Kunskapsgymnasiet, vi håller på att skriva ett arbete om Kambodja och undrar om vi skulle kunna få använda en av dina bilder på framsidan till uppsatsen?



Tack på förhand!

2011-03-10 @ 10:22:13
Postat av: Johanna

Oj vi har visst missat er kommentar, men klart får ni använda våra bilder! Det är bara att ta! ;)

2011-04-12 @ 18:26:33
URL: http://restillenindones.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback